Nauji tyrimai atskleidžia širdies audinių atsinaujinimo ypatumus

Paskelbti nauji duomenys apie žmogaus širdies audinių atsinaujinimo ypatumus. Ilgą laiką buvo manoma, kad specializuotos širdies audinio ląstelės (kardiomiocitai) negali atsinaujinti. Pastaraisiais metais pasirodė tyrimai, patvirtinantys, kad regeneracijos procesas žmogaus širdies audinyje vis dėl to vyksta. Nesenai žurnale Cell paskelbtas tyrimas, kuris buvo atliktas panaudojant  14C radioaktyvaus izotopo kiekio matavimus žmogaus širdies audiniuose (plačiau Cell, 153, 1219-1227; taip pat http://www.stemcell.lt/?page_id=32). Svarbu, kad šio tyrimo metu mokslininkai nustatė ne tik kardiomiocitų populiacijos, tačiau ir kitų tipų širdies ląstelių (endotelio ir mezenchiminių) atsinaujinimo greitį žmogaus širdies audiniuose.

Taigi, mokslininkų duomenys rodo, kad žmogaus kardiomiocitų atsinaujinimas vyksta, tačiau yra lėtas. Greičiausiai šis procesas vyksta vaikystėje, vėliau jis laipsniškai letėja, o suaugusio individo širdyje per metus ,,pakeičiama‘‘ < 1 % kardiomiocitų populiacijos. Įdomu, kad kitų tipų ląstelių populiacijos širdies audinyje atsinaujina žymiai greičiau. Endotelio ląstelių populiacija  >15%, o mezenchiminių ląstelių (šiuo atveju, mezenchiminėmis ląstelėmis buvo vadinami fibroblastai, pericitai ir lygiųjų raumenų ląstelės) < 4 % per metus.

Šie tyrimai suteikia naujos vertingos informacijos apie širdies audinių atsinaujinimo ypatumus. Tikimasi, kad ateityje mokslininkai išmoks skatinti endogeninės žmogaus kardiomiocitų populiacijos atsinaujinimą.

 

Šaltinis: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867415005760

 

Parengė A. Pivoriūnas