Epigenetiniai žymenys padeda nustatyti žmogaus mezenchiminių stromos ląstelių kilmę

Mokslininkai tyrinėjantys žmogaus mezenchimines stromos ląsteles (dar vadinamos mezenchiminėmis kamieninėmis ląstelėmis, MKL) pastoviai susiduria su šių ląstelių ,,identiteto‘‘ problema. Pagrindinė šios problemos priežastis-iki šiol nežinomi specifiniai žymenys, būdingi tik MKL. Pavyzdžiui, dabartiniu metu naudojami paviršiaus žymenų rinkiniai nepadeda atskirti MKL nuo fibroblastų. Todėl pristatomo tyrimo autoriai ieškojo specifinių epigenetinių žymenų, kurie padėtų atskirti MKL nuo fibroblastų, taip pat leistų nustatyti šių ląstelių kilmę, t.y. iš kokio audinio jos buvo išskirtos. Šiuo tikslu buvo tiriamas 190 specifinių  DNR sričių metilinimas 34 pirmininėse MKL linijose. Tyrimo rezultatai padėjo identifikuoti epigenetinius žymenis padedančius nesunkiai atskirti MKL ir fibroblastus, taip pat kaulų čiulpų ir riebalinio audinio MKL.

Šie tyrimai turi didelę praktinę taikomąją vertę, kadangi padeda greitai ir nesudėtingai identifikuoti, bei charakterizuoti MKL populiacijas.

 

Plačiau skaitykite čia:

http://www.cell.com/stem-cell-reports/abstract/S2213-6711(16)00020-5?elsca1=etoc&elsca2=email&elsca3=2213-6711_20160209_6_2_&elsca4=Cell%20Press

 

 

Parengė  Augustas Pivoriūnas