Tarptautinės Kamieninių Ląstelių Tyrėjų Asociacijos nuomonė dėl publikacijos apie žmogaus embrionų genomo redagavimą

revised-logo-horizontal-for-light-background

 

Kinų publikacija “CRISPR/Cas9-mediated Gene Editing in Human Tripronuclear Zygotes,” buvo ką tik paskelbta  moksliniame žurnale “Protein & Cell. Publikaciją rasite čia.
Ši publikacija apie kinų mokslininkų pastangas ir sėkmę redaguojant žmogaus embrionų genomą. Tarptautinė Kamieninių Ląstelių Tyrėjų  Asociacija (International Society for Stem Cell Research (ISSCR)) pakartotinai praneša, kad embriono genomo redagavimui turi būti skelbiamas moratoriumas, nes iki šiol galimi pavojai nėra aiškiai ištirti ir įvardinti. Be to, nebuvo ir plačios atviros visuomeninės diskusijos apie šio proceso etinius poveikius.

DNR sekos modifikavimo technologijos (kaip CRISPR) vystosi labai sparčiai ir genomo redagavimas darosi lengvai prieinamas. Tai gali būti atliekama ne tik somatinėse, bet ir embriono bei lytinėse ląstelėse.

Ne somatinių ląstelių genomo redagavimą mokslininkai jau yra atlikę pelių ir bezdžionių ląstelėse, o naujausias kinų straipnis aprašo pirmuosius bandymus žmogaus embriono ląstelėse. ISSCR 2015 metų pradžioje jau skelbė moratoriumą panašiems redagavimo darbams klinikoje, nes pavojai ir ilgalaikiai tokio redagavimo poveikiai yra nežinomi. Klinikiniam tokio redagavimo naudojimui, ISSCR nuomone, būtina plati diskusija dėl teisinių, etinių ir visuomeninių pasekmių.

“Redagavimo metodu jau kelias dešimtis metų mokslininkai tiria ligas ir kuria naujas gydymo strategijas” – sako ISSCR Prezidentas Rudolf Jaenisch. “Tačiau naudoti šias technologijas paveldimąjai, lytinių ląstelių ir embrionų DNR, klinikoje ar moksliniuose tyrimuose turi būti labai griežtai prižiūrimi etikos ir teisine prasme.”

 rudolf

Tam taikomos ISSCR rekomendacijos “Guidelines for the Conduct of Human Embryonic Stem Cell Research,” kur sudėtos griežtos etinės taisyklės dirbantiems su žmogaus embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis mokslininkams.  Šios taisyklės ragina dirbti atsakingai, skaidriai ir naudoti vienodas praktikas visame pasaulyje. Rekomendacijos yra čia: www.isscr.org/home/publications/guide-clintrans.

Pilną šio kreipimosi tekstą rasite čia: www.isscr.org/statement-on-human-germline-genome-modification